Given are the MCQ on Training and Development with Answers. This multiple choice questions are based on the topic training and development which is a part of Human resource management. This objective questions are useful for online exam questions for MBA, BBA, BCom and MCom students.

    1. ________________ is the formal and systematic modification of behaviour through learning

    a. Training                    b. Education                     c. Instruction                     d. None of the above

    (Ans: a)

    2. Training occurs as a result of _____________________________

    a. Instruction                    b. education                     c. development                     d. all of the above

    (Ans: d)

    3. Training refers to the process of imparting _______________ skills

    a. Specific                     b. General                    c. Important                    d. Over all

    (Ans: a)

    4. _______ is any learning activity, which is directed towards future needs rather than present needs

    a. Training                    b. Education                    c. Instruction                     d. Development

    (Ans: d)

    5. ______________________ is concerned more with career growth than immediate performance

    a. Training                     b. Education                     c. Instruction                    d. Development

    (Ans: d)

    6. Development provides __ ____ and _____, which will be helpful to employees in higher positions

    a. general knowledge, Behaviour                                        b. general knowledge specific skills

    c. general knowledge, attitudes                                           d. Specific skills, attitudes

    (Ans: c)

    7. Development concerned more with __________________

    a. Immediate performance                b. succession planning                  c. career growth                  d. All of the above

    (Ans: c)

    8. The purpose of ____________ is to teach theoretical concepts and develop a sense of reasoning and judgment

    a. Development                    b. Training                     c. Education                    d. Teaching

    (Ans: c)

    9. __________________________ is a theoretical learning in classrooms

    a. Development                     b. Training                     c. Education                     d. Teaching

    (Ans: c)

    10. Which of the below does not describe the nature of Training

    a. Application oriented                     b. Broad perspective                    c. Specific task                    d. None of the above

    (Ans: b)

    11. _________________ is application oriented

    a. Training                    b. Education                    c. Learning                     d. None of the above

    (Ans: a)

    12. Training is

    a. Narrow perspective                    b. Broad perspective                    c. long term                    d. None of the above

    (Ans: a)

    13. ______________ is tangible in nature

    a. Development                    b. Training                    c. Both a & b                     d. Neither a nor b

    (Ans: b)

    14. ________ is normally directed at operative employees and relates to technical aspects.

    a. Training                    b. Education                     c. Learning                    d. Development

    (Ans: a)

    15. In general training is related to

    a. Conceptual                     b. developmental                    c. technical aspects                    d. Human skills

    (Ans: c)

    16. Development is not related to

    a. Conceptual                     b. developmental                    c. technical aspects                    d. Human skills

    (Ans: c)

    17. Which of the following is not a method of Individual training need identification?

    a. Attitude survey                    b. work sample                    c. exit interview                     d. interview

    (Ans: c)

    18. Which of the following is a method of group training need identification?

    a. Attitude survey                     b. work sample                     c. exit interview                     d. interview

    (Ans: c)

    19. Which of the following is not a method of group training need identification?

    a. Quality Circle                    b. work sample                     c. exit interview                     d. MBO

    (Ans: b)

    20. Which of the following is not a method of on the job training

    a. Supervision                    b. Job instruction                     c. Role play                    d. Job rotation

    (Ans: c)

    21. Which of the following is method of on the job training

    a. Group discussion                     b. Job instruction                     c. Role play                     d. Case Study

    (Ans: b)

    22. Which of the following is method of off the job training

    a. Supervision                    b. Job instruction                    c. Role play                    d. Job rotation

    (Ans: c)

    23. Which of the following is not method of off the job training

    a. Group discussion                    b. Job instruction                     c. Role play                    d. Case Study

    (Ans: b)

    24. Evaluation helps determine the extent to which _____________ have been achieved

    a. efficiency                    b. profit                    c. training objectives                     d. employee satisfaction

    (Ans: c)

    25. Evaluation gives insights for

    a. reviewing                     b. adjusting                    c. revising goals                    d. All of the above

    (Ans: d)

    26. Evaluation of training model was developed by

    a. Donald Kickmatrix                     b. Donald Kirkpatrick                     c. David Kirkpatrick                  d. David Kickmatrix

    (Ans: b)

    27. The evaluation training model was developed in the year

    a. 1985                     b. 1970                    c. 1975                     d. 1980

    (Ans: c)

    Which method of management training is not a part of off the job method Mcq?
    Apprenticeship Thus, Apprenticeship is NOT a part of the off - the job training method. more
    Which of the following is not a method of on the job training method Mcq?
    On-the-Job training is based on the principle of “learning by doing”, i.e. the workers learn the job while performing it within the actual work environment. This type of training is beneficial for both the workers and the organization. Thus, Apprenticeship is NOT a part of the off - the job training method. more
    When an employee learns a job by actually performing the job this training method is called?
    According to the textbook, how long can full executive integration take? When an employee learns a job by actually performing that job, this training method is called: one-on-one training. more
    What is job costing method?
    Job costing is an accounting method designed to help you track the cost of individual projects and jobs. It involves looking at direct and indirect costs, and it's usually broken into three specific categories: labor, materials and overhead. more
    Which of these is an off the-job training method orientation training coaching job rotation television?
    Conferences and seminars are off-the-job training methods. more
    Which method of management training is not a part of off the job method?
    Thus, Apprenticeship is NOT a part of the off - the job training method. more
    Which of the following is not a part of job description job title summary of job induction process job location?
    Location does not come under Job specification rather it comes under Job Description. more
    Which method of management training is not a part of off the job method?
    Thus, Apprenticeship is NOT a part of the off - the job training method. more
    Is a method of training where employees are transferred from one job to another job?
    Ans. Job rotation training This kind of training involves shifting the trainee from one department to another or from one job to another. more
    What's a part time job?
    A part-time worker is someone who works fewer hours than a full-time worker. There's no specific number of hours that makes someone full or part-time, but a full-time worker will usually work 35 hours or more a week. more
    Is On-the-Job training method Mcq?
    The following training aims to provide broad training to enable the trainee to take upwide variety of tasks within his field of specialisation. more

    Source: speakhr.com

    You may be interested in...

    How safe is trust Wallet app?

    Is Terry Silver Miguel's dad?

    What did Bill Gates do against Tesla?

    What name means warrior wolf?

    What food makes a woman wet?

    Are hot dogs made of organs?

    Why there is no elephant in the Philippines?

    Why did Israel invade Syria?

    What is the most lasting car?

    How do you become an actress at 13?

    How do I embarrass my child at school?

    What is the most unknown cat breed?

    What do you give a sick person for breakfast?

    Can you gift shares?

    Which department is responsible for preparing the budget?

    About Privacy Contact
    ©2022 REPOKIT